Výbuch rodinného domu v obci Koryčany

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dne 15. září v 12:36 hodin byl na tísňovou linku KOPIS HZS Zlínského kraje ohlášen výbuch plynu v souvislosti s narušením plynového potrubí při rekonstrukci rodinného domu v obci Koryčany, ul. Masarykova ve Zlínském kraji. Na místo se k řešení mimořádné události dostavilo postupně 15 JPO, několik posádek ZZS Zlínského kraje, pracovníci plynárenské pohotovostní služby a další. Dva členové dobrovolné JPO byli usmrceni a 2 zraněni. 17 osobám bylo nutné na místě poskytnout psychosociální pomoc a 2 lidé utrpěli zranění.

Složky IZS byly na místo události původně vyslány z důvodu ohlášeného úniku nebezpečných látek do ovzduší. Po příjezdu první JPO bylo podle běžných taktických postupů rozhodnuto o provedení průzkumu několika členy dobrovolné JPO. Krátce po jejich vstupu do objektu došlo k silnému výbuchu a destrukci stavební konstrukce domu. Zároveň bylo zjištěno, že výbuch zranil jednu civilní osobu, došlo k zavalení dvou členů dobrovolné jednotky sutinami a jeden byl zcela pohřešován. Za spolupráce přítomných svědků události byli zavalení hasiči následně vyproštěni a byla jim poskytnuta první pomoc. Kvůli zjevnému nebezpečí z prodlení při vyhledávání nezvěstného dobrovolného hasiče a nedostatku sil a prostředků na místě rozhodl velitel zásahu (VZ) nevykázat civilní osoby z místa a neukončit záchranné práce, a to i přes značná přítomná rizika z důvodu nestabilních stavebních konstrukcí a stále unikajícího plynu z porušeného potrubí. Tito lidé se po upozornění na hrozící nebezpečí podíleli na vyhledávání pohřešovaného dobrovolného hasiče a odklízení trosek. Následně se na místo dostavili letečtí záchranáři HZS Jihomoravského kraje a zapojili se do vyhledávání. K zastavení unikajícího plynu bylo rozhodnuto provést výkopové práce v blízkosti domu a řízeně přerušit plynové potrubí. Přistaveným kontejnerem se odvážely hromadící se prohledané sutiny. Na místo se dostavila starostka obce Koryčany, která zajistila zasahujícím ochranné nápoje a stravu.

K ochraně zasahujících docházelo k postupnému upevnění nestabilních konstrukcí. Po nasazení 2 psů pro sutinové vyhledávání pod vedením kynologů bylo zahájeno značení míst, kde se pravděpodobně zavalená osoba nachází. Označena byla postupně 2 místa. Na místo události se dostavili také členové USAR odřadu z HZS Moravskoslezského kraje. Přivolaný statik vyloučil možnost zřícení konstrukcí okolních budov. Následně bylo nalezeno tělo pohřešovaného hasiče. Celková škoda na majetku byla odhadnuta na 4 mil. Kč.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..