Humanitární pomoc 2021

Poskytování humanitární pomoci ČR se řídí zákonem č. 151/2010 Sb., o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci poskytované do zahraničí a o změně souvisejících zákonů. Humanitární pomoc poskytovaná do zahraničí je souhrn činností hrazených ze státního rozpočtu, jejichž cílem je zamezit ztrátám na životech a újmě na zdraví, zmírnit utrpení a obnovit základní životní podmínky lidí po vzniku mimořádných událostí, jakož i zmírňovat dlouhodobě trvající následky mimořádných událostí a předcházet jejich vzniku a negativním následkům.

Humanitární pomoc zahrnuje jak reakci na ad hoc přírodní či lidmi způsobené katastrofy, tak pomoc v dlouhodobých (komplexních) humanitárních krizích a při prevenci katastrof.

Státní humanitární pomoc ČR do zahraničí je realizována z finančních zdrojů alokovaných v rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí (MZV). Z tohoto rozpočtu lze financovat humanitární pomoc poskytovanou do zahraničí zejména záchranářskou, materiální, finanční, poradenskou nebo kombinovanou.

Státní humanitární pomoc může být v určitých případech hrazena i z rozpočtu Ministerstva vnitra (MV). Podle § 9 zákona č. 151/2010 Sb. MV poskytuje humanitární pomoc do členských států EU a jiných států tvořících Evropský hospodářský prostor a rozhoduje o jejím rozsahu a formě.

Na humanitární pomoc v roce 2021 vláda ČR původně vyčlenila 220 mil. Kč, avšak ekonomické dopady pandemie vedly k následnému zkrácení tohoto rozpočtu o 100 mil. Kč. Z asistenčních programů na pomoc Sýrii, Iráku a Africe byly vyhrazeny další prostředky v celkové výši 50 mil. Kč.
V roce 2021 bylo schváleno 89 humanitárních a humanitárně-rozvojových aktivit ve 30 zemích v souhrnné hodnotě 153,04 mil. Kč.

Po celém světě pokračovaly zdravotnické, sociální i ekonomické dopady pandemie covidu-19, které vyvolávaly nadstandardní poptávku po materiální, expertní i finanční humanitární pomoci. Pozornost byla zaměřena zejména na sdílení vakcín a na dopady pandemických restrikcí na potravinové zabezpečení a výživu. Další část rozpočtu byla věnována na humanitární potřeby vyvolané novými či obnovenými konflikty a řešení migrační krize. Zbylé finanční prostředky pokryly okamžitou pomoc i obnovu po katastrofách.
V průběhu roku 2021 ČR dokázala pomoc postiženým státům ve všech formách humanitární pomoci. Jednak šlo o finanční pomoc, která putovala do následujících států: Afghánistán, Bangladéš, Bělorusko, Burkina Faso, Etiopie, Ghana, Haiti, Irák, JAR, Jordánsko, Kambodža, Kolumbie, Libanon, Libye, Mali, Maroko, Moldavsko, Myanmar, Niger, Nigérie, Řecko, Sýrie, Tunisko, Ukrajina a Zambie. Jednak záchranářskou pomoc poskytnutou Řecku a Albánii, kdy oba státy byly zasaženy rozsáhlými lesními požáry, nebo expertní pomoc našich odborníků, kteří byli nominováni do koordinačního a vyhodnocovacího týmu EU pro řešení krize na Haiti, jež postihlo silné zemětřesení. Nutno dodat, že i materiální humanitární pomoc nebyla zrovna zanedbatelná a mířila do těchto zemí: Severní Makedonie, Moldavska, Ukrajiny, Indie, Litvy, Tuniska a Lotyšska.

Řecko
Léto 2021 se vyznačovalo nadstandardně teplým počasím, které sužovalo především státy jižní Evropy. V červenci, po dvou týdenních nepřetržitých vedrech, kdy se teploty v Řecku vyšplhaly k 40 °C, docházelo k četným lesním požárům. Ačkoli jsou pravidelnou sezonní záležitostí, jejich rozsah byl natolik obrovský, že řecké úřady aktivovaly Mechanismus civilní ochrany Unie a požádaly tak o mezinárodní pomoc.
Po nezbytných jednáních mezi MZV a MV, ve smyslu pokrytí finančních nákladů spojených s vysláním jednotky MV-GŘ HZS ČR, a MV-generálním ředitelstvím HZS ČR, ve smyslu možných kapacit, byla ČR schopná během pár hodin nabídnout odřad pro hašení lesních požárů s využitím požární techniky (odřad). Šlo tak o významný milník pro HZS ČR, neboť nikdy předtím takový odřad nebyl nabídnut. Nabídka pomoci byla během desítek minut akceptována řeckou stranou a napříč republikou započaly přípravy, aby pomoc byla poskytnuta nejen v co nejkratším čase, ale byla hlavně efektivní, flexibilní a s deklarovanou soběstačností po dobu nasazení 10 dnů. Příprava zahrnovala jak logistiku dopravy a odpočinku, bezproblémový průjezd státními hranicemi, eskort na trase vedoucí přes 4 tranzitní státy a příslušnou dokumentaci, tak i výběr a kontrolu stavu techniky, dovybavení technickými prostředky (především hadicemi typu D, ženijním nářadím) a osobními ochrannými prostředky. Dále zajištění soběstačnosti, jako je např. zásoba PHM, jídla a pitné vody, zajištění toalet a sprch, dobíjení radiostanic a v neposlední řadě i nominací hasičů.
Ad hoc složený odřad, sestavený z 36 hasičů a 15 ks techniky ze ZÚ HZS ČR a z HZS Moravskoslezského, Jihomoravského, Středočeského kraje a Hlavního města Prahy, vyrazil z místa shromáždění, které se nacházelo v prostranství Střediska správy a údržby silnic v Podivíně, přibližně po 25 hodinách od podání žádosti Řeckem.
Po únavných 49 hodinách od odjezdu z ČR a s pouhou jednou krátkou zastávkou na odpočinek v Sofii (Bulharsko) dorazil odřad do oblasti Arkádie, centrální části Peloponéského poloostrova. Souběžně s budováním tábora poblíž obce Doxa bezprostředně po příjezdu probíhaly i hasební práce v přiděleném sektoru hornaté oblasti. Kromě hašení fronty rozšiřujících požárů, obrany vybraných budov řeckých obyvatel, zřizování čerpacích stanovišť se hasiči také podíleli na dohašování ohnisek, která vyžadovala vytvoření průseků skrz hustou vegetaci v těžce přístupném terénu.
Šlo o extrémně náročný zásah – jak po stránce fyzické, tak i psychické, kdy se hasiči museli vypořádat s celou řadou problémům, jako byly např. náhlé pády stromů, technické poruchy a závady na technice, působení extrémních teplot, nedostatek odpočinku či zničená obuv. Mise proběhla v období od 7. do 17. srpna a příkladné nasazení všech hasičů přispělo k rychlému zvládnutí této přírodní katastrofy a zasazení se o dobré jméno českých hasičů a i celé ČR.

Albánie
Rozsáhlé lesní požáry se nevyhnuly ani Balkánskému poloostrovu a jedna z dalších zemí, která zažádala o pomoc prostřednictvím Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události (ERCC), byla Albánie. Do mezinárodní záchranné operace se zapojil nizozemský vrtulník CH-47 Chinook a z ČR byl vyslán policejní vrtulník Bell 412 s bambivakem o kapacitě 900 litrů. Odlet se uskutečnil 6. srpna v ranních hodinách a den na to byl stroj nasazen do nejvíce postižené oblasti Vlora, kde provedl 103 shozů. Z důvodu závažného poškození na kýlové části vrtulníku muselo dojít k vystřídání stroje a části jeho 5členné posádky. Další místa nasazení byla v okolí měst Thirrë s 15 shozy, Kukes s celkem 85 shozy a Patalej s celkem 140 shozy. Hasební práce byly ukončeny 17. srpna a o dva dny později, po vyhodnocení mise, vrtulník přistál na své základně v Praze.

Haiti
Srpen byl, co se týče přírodních katastrof a žádostí o pomoc, nejkritičtějším měsícem roku 2021. Dne 14. srpna udeřilo na jihozápadě Haiti silné zemětřesení o síle 7,2 M a způsobilo velké škody na majetku, zranění několika tisíc osob a přes 2 tisíce úmrtí. Do postižené oblasti se Evropská komise rozhodla vyslat tzv. koordinační a vyhodnocovací tým EU (EUCPT), do jehož řad byli vybrání 2 čeští experti, plk. Ing. Miroslav Lukeš a plk. Ing. Tomáš Matušek, první do funkce zástupce velitele a druhý jako informační odborník. Spolu s dalšími 11 členy týmu koordinovali příchozí pomoc z EU a zabývali se úkoly směřujícími k zajištění základních potřeb, jako je např. úprava vody nebo neodkladná zdravotní péče o zraněné osoby.

Litva
V roce 2021 se Litva musela vypořádávat s enormním přílivem nelegálních migrantů překračujících bělorusko-litevskou hranici. Aby byla schopna postarat se o uprchlíky umístěné v detenčních táborech, požádala prostřednictvím ERCC o materiální humanitární pomoc. ČR zareagovala na tuto potřebu a vyslala 2 kamiony s požadovanými položkami v celkově hodnotě 3,1 mil. Kč. Dar ve formě stanů, skládacích lůžek s matracemi, dek, spacích pytlů a topidel do stanů byl převezen do vesnice Medininkai, která leží přímo na litevsko-běloruské hranici.

Pandemie covidu-19
Humanitární pomoc v souvislosti s pandemii covidu-19 pokračovala i v roce 2021, kdy řada států požádala o pomoc buď prostřednictvím ERCC, nebo NATO.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..