Zemětřesení v Turecku – únor 2023

Dne 6. února 2023 ve 4:17 tureckého času došlo poblíž města Gaziantep k otřesu o síle 7,8 Richterovy škály. Po poledni toto území zasáhl další otřes o síle 7,7 M, s následnými dalšími slabšími otřesy (naměřeno asi 30 000× během následujících tří měsíců). Zemětřesení zasáhlo Turecko a sousedící Sýrii, a to na ploše 350 000 m2. Podle prvních informací byla v Turecku nejhůře zasažená města Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Kilis, Adana, Sanliurfa a Diyarbakir. Pozdější měření potvrdila, že se jednalo o jedno z nejsilnějších zemětřesení v Turecku za posledních 100 let.

Zasaženo jím bylo v Turecku přes 14 milionů osob, cca. 300 000 budov bylo poškozeno nebo zcela zničeno. Zemětřesení si vyžádalo 115 000 zraněných a více než 50 000 obětí. Na syrské straně bylo zasaženo 8,8 milionů osob, více než 11 200 osob bylo zraněných a 6 000 zemřelo.

Turecko požádalo o asistenci prostřednictvím Mechanismu, mimo materiální humanitární pomoc žádalo především vyhledávací a záchranné týmy a týmy zdravotnické. 22 členské státy a 3 státy participující nabídly Turecku celkem 39 týmů, mezi nimi i Česká republika s týmem HUSAR (= heavy USAR, tedy těžký USAR, který byl takto vyslán vůbec poprvé).

Český vyhledávací a záchranný odřad do obydlených oblastí byl vypraven letecky do 10 hodin od akceptace nabídky a byl tak jedním z prvních týmů na místě. Přistál v Adaně v noci 6. února, poté začal jeho přesun do Adiyamanu, kde byl nadále po celou dobu mise nasazen.

HUSAR tvoří ostravský a pražský segment, celkem byl tým složený z 69 osob a 8 psů. Dne 12. února byl tým doplněn o 2 členy, materiál, vybavení a materiální humanitární pomoc určenou pro Turecko. 17. února se tým vrátil do České republiky (letadlo, které pro tým letělo, přivezlo další materiální humanitární pomoc) do Prahy, kde tým přivítal mj. ministr vnitra Vít Rakušan, turecký velvyslanec v České republice Egemen Bagis, generální ředitel MV-GŘ HZS ČR genpor. Vladimír Vlček, ředitel HZS hl. m. Prahy brig. gen. Luděk Prudil, turečtí občané žijící v ČR a rodinní příslušníci členů týmu. Letadlo z Prahy dále pokračovalo s ostravským segmentem týmu dále na letiště Mošnov. Materiální humanitární pomoc představovalo oblečení, nafukovací stany, deky, zdravotnický materiál (MEDEVAC) a traumasety (ČČK). Celkem během svého nasazení zachránil český tým 3 živé osoby a vyprostil 78 mrtvých osob.

Mapa seismické aktivity – Turecko a Sýrie – ze dne 10. února 2023 (DG ECHO, pdf)

V rámci odezvy Mechanismu bylo týmy zachráněno 101 osob a přes 17 500 ošetřeno. Evropská komise také poskytla jednotky nouzového ubytování a stany a zdravotnické vybavení a materiál ze zásob rescEU.

Do Turecka byly vyslány USAR týmy ze zemí z celého světa:

Přehled USAR týmů z celého světa zasahujících v Turecku ke dni 13. února 2023 (OCHA, pdf)

Celkem tedy ve všech oblastech zasažených touto katastrofou v Turecku zasahovalo 221 USAR týmů z 82 zemí, využito bylo 358 psů a i s místními tureckými záchranáři se vyhledávacích a záchranných prací účastnilo 36 370 osob.

 

Články týkající se českého týmu a zemětřesení v Turecku na hzscr.cz a jinde:

Český USAR tým odletěl pomáhat do Turecka – aktualizováno

USAR tým v nepřetržitém provozu pátrá po přeživších v troskách budov

Čeští hasiči v Turecku vytvořili rychlou pátrací kynologickou skupinu pro ostatní týmy, nalezli místa pro záchranu přeživších

Český USAR tým zachránil z trosek dva živé lidi, třetího pomohl vyhledat v sutinách

Armádní CASA odvezla do Turecka humanitární pomoc, na palubě byli i dva další členové USAR týmu

Kolegům z USAR týmu se podařilo o víkendu zachránit z trosek 2 přeživší osoby

Hasiči z českého USAR odřadu pokračují v nasazení v tureckém městě Adiyaman

Český USAR tým se dnes vrací domů

Turecký velvyslanec Egemen Bagis poděkoval hasičům za pomoc při likvidaci následků zemětřesení 

VIDEO: Záběry z dronu (youtube)

VIDEO: Velitel odřadu v Turecku hodnotí situaci

VIDEO: Poslední záběry z nasazení USAR týmu HZS MSK (youtube)