Reklasifikační cvičení českého teamu USAR – IER 2023

Ve dnech 14.-16. června 2023 proběhlo v Králově Dvoře u Berouna úspěšně reklasifikační cvičení teamu USAR dle standardů OSN (UN-OCHA) a metodiky INSARAG.

Záměrem reklasifikačního cvičení bylo deklarovat, že český USAR odřad je stále po organizační, operační, taktické, technické a odborné stránce připraven v místě mimořádné události efektivně zasahovat jako HEAVY USAR (HUSAR) odřad dle standardů INSARAG, přestože to nebylo dlouho, co se náš team vrátil z náročného zásahu při zemětřesení v Turecku.

O půlnoci ze 13. na 14. června zasáhlo fiktivní zemi Mediterrea zemětřesení o síle 7,9 Richterovy škály. Kvůli rozsáhlé destrukci budov a poškození infrastruktury požádala Mediterrea o pomoc prostřednictvím mezinárodních organizací (UN-OCHA a EU). Na místo mimo jiné vyráží právě náš heavy USAR team složený z pražského a ostravského segmentu, kynologů a lékařů, aby v co nejrealističtějších podmínkách splnil pod dozorem mezinárodních hodnotitelů a pozorovatelů všechny předpoklady. Nepřetržité nasazení všech zúčastněných trvalo 30 hodin.

Více o reklasifikačním cvičení se dočtete ve článku na hzscr.cz.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..