Rozsáhlé požáry v Řecku – červenec 2023

Na území Řecka vypuklo vlivem horkého letního počasí hned několik rozsáhlých požárů na více místech, zejména v Attice, oblasti kolem Athén, na Peloponésu a ostrovech Rhodos, Evia (Euboia) a Korfu. Od pondělí 17. července až do 24. července 2023 bylo jen na Rhodosu zasaženo 13 000 ha a bylo evakuováno 19 000 místních obyvatel a turistů. 11 osob utrpělo lehká zranění.

18. července požádalo Řecko skrze Mechanismus (UPCM) o pomoc v podobě 2 modulů pro letecké hašení lesních požárů a 3 moduly pozemního hašení lesních požárů. 20. a 21. července dodatečně požádalo ještě o další 3 ks letecké techniky a 2 pozemní týmy. Na postižená místa byla vyslána letadla Canadair z Francie a Itálie, která po několika dnech doplnila a vystřídala letecká technika z Chorvatska a Kypru. K 24. červenci provedla tato technika více než 300 shozů.

V očekávání další silnější sezóny lesních požárů po loňském roce na místě zasahovaly také preventivně předsazené pozemní týmy z Bulharska, Malty a Rumunska, a to ve spolupráci s vyslanými pozemními moduly z Bulharska, Rumunska, Polska a Slovenska.

V noci z 23. na 24. července byli do Řecka rovněž vysláni dva styční důstojníci za GŘ HZS ČR, z nichž jeden měl již zkušenost s obdobnými požáry v této oblasti v roce 2021, aby situaci na místě monitorovali a případně zajistili koordinaci pomoci ze strany České republiky – náš odřad byl připravený vyrazit (viz článek na webu hzscr.cz).
Kromě monitorování situace zajišťovali styční důstojníci na Rhodosu především během prvního dne psychickou podporu zasaženým osobám, udržovali kontakt s řeckými hasiči i slovenským modulem GFFF, s delegáty cestovních kanceláří, MZV, ZÚ a honorárním konzulem ČR a zajišťovali informační tok při repatriaci ve spolupráci s krizovým intervenčním týmem na místě. Zpět od ČR se vrátili 28. července 2023 ve večerních hodinách.

Foto: Jiří Kubeš

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..