Rozsáhlé požáry v Řecku – nasazení českých odřadů – srpen 2023

Vzhledem k pokračujícím požárům vyrazil dne 22. srpna 2023 z ČR odřad pro hašení lesních požárů s využitím vozidel a odřad pro letecké hašení lesních požárů s využitím vrtulníku. Vrtulník vzlétl následující ráno. Pozemní část odřadu dorazila do Řecka 23. srpna 2023 v pozdních večerních hodinách.
Zatímco vrtulník byl nasazen poblíž Tatoi, v okolí Athén, a poté na dalších místech dle potřeby, pozemní odřad byl nasazen na severovýchodě Řecka poblíž tureckých hranic nedaleko města Alexandrupoli, převážně v národním parku Dadia a v Lefkimi. Na náročném zásahu, který styčný důstojník z EK označil za největší požár v celé Evropě od roku 2000, kdy se o počtu spálených hektarů začaly vést statistiky, se podílely i další zahraniční týmy. Situaci na místě ztěžoval neustále se měnící silný vítr, který často znemožňoval nasazení vrtulníků.
Nasazení leteckého odřadu bylo ukončeno a odlet vrtulníku BlackHawk z Řecka směrem do ČR se konal 2. září. U pozemního odřadu došlo 1. září ke střídání příslušníků a nasazení trvalo až do 10. září. 11. září se odřad demobilizoval a 12. září dorazil zpět do ČR.
Celkem bylo nasazeno 140 příslušníků, zdravotníků, pilotů a techniků, kteří tvořili český tým.

Více v článku na hzscr.cz zde