Forest fires in Greece - deployment of Czech teams- August 2023

Due to ongoing raging forest fires in Greece, a team for Ground forest fire fighting using vehicles (GFFF-V) and a team for Aerial forest firefighting module using helicopters (FFFH) were deployed from the Czech Republic on 22 August 2023. The helicopter took off the next morning. The ground team arrived in Greece on 23 August 2023 in the late evening.
Zatímco vrtulník byl nasazen poblíž Tatoi, v okolí Athén, a poté na dalších místech dle potřeby, pozemní odřad byl nasazen na severovýchodě Řecka poblíž tureckých hranic nedaleko města Alexandrupoli, převážně v národním parku Dadia a v Lefkimi. Na náročném zásahu, který styčný důstojník z EK označil za největší požár v celé Evropě od roku 2000, kdy se o počtu spálených hektarů začaly vést statistiky, se podílely i další zahraniční týmy. Situaci na místě ztěžoval neustále se měnící silný vítr, který často znemožňoval nasazení vrtulníků.
Nasazení leteckého odřadu bylo ukončeno a odlet vrtulníku BlackHawk z Řecka směrem do ČR se konal 2. září. U pozemního odřadu došlo 1. září ke střídání příslušníků a nasazení trvalo až do 10. září. 11. září se odřad demobilizoval a 12. září dorazil zpět do ČR.
Celkem bylo nasazeno 140 příslušníků, zdravotníků, pilotů a techniků, kteří tvořili český tým.

Více v článku na hzscr.cz zde