Humanitární pomoc 2022

Poskytování humanitární pomoci ČR se řídí zákonem č. 151/2010 Sb., o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci poskytované do zahraničí a o změně souvisejících zákonů. Humanitární pomoc poskytovaná do zahraničí je souhrn činností hrazených ze státního rozpočtu, jejichž cílem je zamezit ztrátám na životech a újmě na zdraví, zmírnit utrpení a obnovit základní životní podmínky lidí po vzniku mimořádných událostí, jakož i zmírňovat dlouhodobě trvající následky mimořádných událostí a předcházet jejich vzniku a negativním následkům.

Humanitární pomoc zahrnuje jak reakci na ad hoc přírodní či lidmi způsobené katastrofy, tak pomoc v dlouhodobých (komplexních) humanitárních krizích a při prevenci katastrof.

Státní humanitární pomoc ČR do zahraničí je poskytována z finančních zdrojů alokovaných v rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí (MZV). Z tohoto rozpočtu lze financovat humanitární pomoc poskytovanou do zahraničí, a to zejména záchranářskou, materiální, finanční, poradenskou nebo kombinovanou.

Státní humanitární pomoc může být v určitých případech financována i z rozpočtu Ministerstva vnitra (MV). Podle § 9 zákona č. 151/2010 Sb. MV poskytuje humanitární pomoc členským státům EU a jiným státům tvořícím Evropský hospodářský prostor a rozhoduje o jejím rozsahu a formě.

Na humanitární pomoc v roce 2022 vláda ČR vyčlenila 150 mil. Kč. Další finanční prostředky byly uvolněny po vypuknutí války na Ukrajině – celkově 400 mil. Kč.

Po dvou letech pandemie covidu-19, která způsobila zvýšenou poptávku po materiální, expertní i finanční humanitární pomoci, se na konci února 2022 přesunula pozornost Evropy především ke konfliktu na Ukrajině a během léta také k lesním požárům, které zasáhly i severnější části Evropy. Požár v národním parku České Švýcarsko si vyžádal, aby ČR vůbec poprvé prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie (UCPM) sama požádala o pomoc, zvláště o moduly leteckého hašení.
Materiální pomoc směřovala především na Ukrajinu, ale také do Moldavska a Sierry Leone.

Sierra Leone
Ve Freetownu, hlavním městě Sierry Leone, došlo 5. listopadu 2021 k výbuchu cisterny s palivem. Na místě přišlo o život 115 osob a více než 100 jich utrpělo popáleniny, k velkému rozsahu škod došlo i na majetku. V souvislosti s tímto incidentem byla ke konci roku požadována pomoc v rámci UCPM. ČR nabídla 29. prosince 2021 celkem 200 nemocničních lůžek. Tato nabídka byla následující den akceptována. Během ledna probíhaly logistické přípravy – jako nejvhodnější byla určena námořní doprava, kterou zprostředkovala Evropská komise.

Ukrajina
Již od vypuknutí války na Ukrajině v únoru 2022 poskytuje ČR průběžně materiální humanitární pomoc Ukrajině, a to jak cestou UCPM, tak na bilaterální úrovni. V souvislosti s tímto konfliktem organizuje HZS ČR ve spolupráci s MZV, MV a dalšími ústředními správními úřady zajištění materiálu či jeho přepravu. Sama ČR v tomto ohledu požádala o pomoc v souvislosti s přílivem uprchlíků.
Velká část transportu mířila do humanitárních logistických skladů EU (tzv. hubů), které byly zřízeny v zemích sousedících s Ukrajinou (mimo Polsko a Slovensko také v Rumunsku) a do kterých průběžně i nadále putuje v souvislosti s konfliktem humanitární pomoc i z dalších členských či participujících států, případně do blízkosti hraničního přechodu s Ukrajinou, kde je materiál předáván přímo příjemci.
Na začátku března byli do Polska (Lublin) a na Slovensko (Vyšné Nemecké) vysláni styční důstojníci HZS ČR, aby pomohli zabezpečit českou pomoc a monitorovali situaci na hranicích. Jejich hlavními úkoly bylo zajištění koordinace poskytované humanitární pomoci, navázání kontaktů na místě, zajištění informačních toků a hladkého průběhu předání humanitární pomoci. V obou zemích působili styční důstojníci od 1. března do 30. dubna 2022 a stále se vysílají na místo podle potřeby pro koordinaci předání materiální humanitární pomoci.
Materiál samotný zahrnuje především zdravotnický materiál, trvanlivé potraviny, šatstvo, ale i mostové konstrukce nebo hasičskou techniku a vybavení. Na přepravě a předání již několika várek různých léčiv HZS ČR také spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví.
Od 2. března do 31. prosince 2022 zabezpečil HZS ČR 27 humanitárních pomocí v souvislosti s konfliktem na Ukrajině a v příštím roce bude tato pomoc pokračovat.

Zdravotnický materiál
Na základě usnesení vlády č. 151/2022 bylo rozhodnuto o poskytnutí materiální pomoci Ukrajině ze zásob Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Šlo o zdravotnické sety postelí s příslušenstvím, pacientské monitory, plicní ventilátory, injekční stříkačky a jehly či roztoky k vakcínám. HZS ČR zajistil přepravu a předání humanitární pomoci v logistických hubech v Polsku. Celkově šlo o 40 nákladních vozidel. HZS ČR pomoc přepravil ve spolupráci se SSHR a firmou O. K. Trans Praha, spol. s r. o., která poskytla své přepravní prostředky zdarma.
HZS ČR zajistil koordinaci a přepravu humanitární pomoci dětských a inkontinenčních plen, které HZS ČR darovaly firmy ONTEX CZ, s. r. o., a Drylock Technologies, s. r. o. S touto zásilkou byly přepraveny i krevní vaky (2 868 ks), které nakoupil HZS ČR ve spolupráci s MV v rámci programu „Pomoc na místě“.
Na základě požadavku ukrajinské strany následovala další dodávka krevních vaků (3 000 ks), které opět nakoupil a přepravil HZS ČR ve spolupráci s MV.
Ke zdravotnickému materiálu patří i osobní ochranné prostředky (OOP) – převážně ochranné obleky, ochranné roušky či respirátory a jednorázové vyšetřovací rukavice, které na Ukrajinu ze skladů SSHR zamířily několikrát a jejichž přepravu zajišťoval HZS ČR.

Léky
Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se svými dodavateli a distributory zajistilo zdarma léky, které byly postupně nabízeny Ukrajině. HZS ČR spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví na jejich přepravě a předání. Již osm várek různých léčiv bylo přepraveno distributorem Ministerstva zdravotnictví do logistických hubů v Pabianicích (Polsko).

Pomoc ukrajinským hasičům
Od vypuknutí války na Ukrajině je MV-GŘ HZS ČR v kontaktu s vedením hasičů Ukrajiny. Za účasti náměstků ministrů vnitra obou států proběhlo na začátku března jednání, jehož výsledkem bylo sestavení seznamu konkrétního vybavení pro ukrajinské hasiče. Ukrajinská strana projevila zájem o OOP – použitelné zásahové třívrstvé oděvy a přilby, nové zásahové boty a rukavice, kompletní funkční dýchací techniku, hadice, svítilny s akumulátory a lékárničky typu II a III.

Sbírka Hasiči hasičům
Ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska byly zorganizovány dvě materiální sbírky pro ukrajinské hasiče.
Sbírky proběhly 13. a 16. března 2022, kdy jednotlivé HZS krajů a SDH obcí převezly do skladů HZS ČR komodity určené jako dar pro Ukrajinu. Ve sbírce bylo vybráno 6 automobilových žebříků a plošin, 500 kusů zásahových oděvů, přes 700 přileb, asi 150 párů zásahové obuvi, bezmála 200 kusů dýchací techniky, přes 500 hadic, 2 elektrocentrály, 2 osvětlovací věže a mnoho dalšího.
První dodávka hasičské humanitární pomoci proběhla na konci března, kdy byly převezeny automobilové plošiny, automobilové žebříky, osvětlovací věže a elektrocentrály. V polském Nisku proběhlo i zaškolení ukrajinských hasičů s novou technikou.
Další dodávka hasičské humanitární pomoci – sbírka od českých a francouzských hasičů, automobilová plošina (dar od HZSP Spolana Neratovice) a automobilový žebřík (dar obce Koryčany) byla předána na začátku dubna na Slovensku také přímo ukrajinským hasičům.
Kromě techniky ze sbírky Hasiči hasičům se k rukám ukrajinských hasičů dostaly i další potřebné dary.
Po dalších konzultacích se zástupci Státní služby pro mimořádné události Ukrajiny byla učiněna nabídka materiálu v podobě oděvů a obuvi nouzového přežití, přesněji pracovního oblečení vzor 85, bot a hasičského oblečení, která byla převezena vlakem do hubu na Slovensko.
Statutární město Ostrava nabídlo 3 městské autobusy SOLARIS Urbino 12 z Dopravního podniku Ostrava a také hasičský žebřík Iveco Magirus s pracovní výškou 50 m. Ukrajinským hasičům byly autobusy i automobilový žebřík předány v polském Nisku.
Dopravní podnik města Olomouce rovněž nabídl 2 městské autobusy SOLARIS a oba autobusy byly společně ještě s dalším autobusem Karosa, věnovaným HZS ČR ze Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, převezeny do polského Niska.

HZS ČR zajistil ve spolupráci s Českým červeným křížem OOP v celkové hodnotě 10 mil. Kč (z finančních prostředků ČČK). Další prostředky budou odeslány prostřednictvím Charity ČR, a to v hodnotě 5 mil. Kč. Obsahem pomoci jsou zásahové oděvy, boty, přilby a rukavice pro technické zásahy i hašení požárů.

Ostatní pomoc
Ze strany Ministerstva zemědělství a MZV byly poskytnuty trvanlivé potraviny (sušené mléko, paštiky, těstoviny) ze zásob SSHR.
Dalším materiálem, který byl ukrajinské straně poskytnut, byly provizorní mostové konstrukce ze skladů SSHR. Celkově bylo od května do konce roku 2022 přepraveno 6 těžkých mostových souprav. Další mostové konstrukce budou přepravovány v příštím roce.
Na konci roku ještě SSHR darovala 8 ks generátorů a 8 ks kabelových souprav, které byly rovněž přepraveny do polského skladu.

Spolupráce s dalšími subjekty
HZS ČR nepřepravoval pouze materiál přímo pro Ukrajinu, ale pomáhal i s transportem materiálu a osob pro další složky IZS, ústřední správní úřady, krajské úřady a místní samosprávy.
Vzhledem k velkému počtu uprchlíků překračující hranice ze Slovenska do ČR byl na přelomu února a března HZS ČR požádán o součinnost s PČR, která měla začít dočasně plnit úkoly na slovensko-ukrajinské hranici. Šlo o přepravu 3 mobilních kontejnerů pro kontrolu na hranicích, které byly za pomoci 3 automobilových nosičů dopraveny do katastru obce Sobrance na východě Slovenska, kde na ně již čekal tým českých policistů. Tyto kontejnery (unimobuňky) sloužily jako zázemí PČR na slovensko-ukrajinských hranicích, kde PČR působila v rámci Frontexu.
PČR rovněž připravila pro svůj ukrajinský protějšek pomoc ve formě speciálního vybavení a ochranných prostředků, přičemž přepravu zabezpečoval HZS ČR.
Humanitární pomoc na Ukrajinu poslal také Jihomoravský kraj, jednalo se o zdravotnický materiál a elektrocentrály a HZS ČR přepravil tento materiál k ukrajinským hranicím.

HZS ČR na základě žádosti MZV doplnil přepravní kapacity k zabezpečení transportu ukrajinských občanů (volyňských Čechů) ze slovensko ukrajinských hranic. Vyčlenil 3 autobusy a 6 příslušníků, kteří se společně s civilními dopravci podíleli na přepravě migrantů z hraničního přechodu Vyšné Nemecké.
HZS ČR zabezpečil také převoz skupiny ukrajinských handicapovaných dětí a jejich opatrovníků do Polska k ukrajinské hranici.

Humanitární pomoc Moldavsku
ČR poskytla v souvislosti s konfliktem na Ukrajině pomoc Moldavsku zasaženému velkým přílivem ukrajinských uprchlíků. Nabídla OOP ze zásob SSHR. Předání materiálu proběhlo v moldavském Kišiněvu na začátku dubna 2022.

 

 

Použité foto: Jan Kostík

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..